“IBU TUNGGAL BOLEH JUAL BADAN JIKA DARURAT” Baca penjelasan Dr Mashitah.

Saudara Pengarang,
SAYA terpanggil untuk mengutarakan pendapat saya secara peribadi mengenai jawapan Datuk Dr. Mashitah Ibrahim mengenai hukum pelacuran. Dr. Mashitah menjawab soalan Razin dalam ruangan Anda musykil Dr. Mashitah jawab sebuah akhbar mingguan yang mempersoalkan apakah hukumnya ibu tunggal yang terpaksa menjual diri untuk membesarkan anak-anak. Adakah anak-anak yang sudah mengetahui pekerjaan ibunya tetapi masih menggunakan wang itu akan turut berdosa dan apakah hukumnya wang itu dizakatkan?

Dr. Mashitah yang menjelaskan bahawa hukum dikeluarkan berbeza-beza mengikut keadaan. Dalam keadaan biasa beliau menjelaskan bahawa melacur itu tetap haram di sisi Islam. Namun ketika dalam darurat ia dimaafkan. Saya nampak ulasan yang beliau ingin sampaikan bukan bermakna jika keadaan terdesak dan terpaksa perempuan dibolehkan melacur. Sebaliknya hanya dalam keadaan darurat. Contoh paling mudah ialah khinzir di sisi Islam ia haram dimakan namun ketika darurat (tiada langsung makanan) khinzir boleh dimakan.

Jadi dalam keadaan ini melacur dimaafkan ketika dalam darurat sahaja. Masyarakat sendiri lebih memahami apakah maksud darurat di Malaysia. Persoalannya adakah di negara kita sudah sampai tahap darurat? Tidak, jadi saya nampak Dr. Mashitah mengajak kita dan insan yang bertanya berfikir secara rasional. Adakah dengan menjadi ibu tunggal sudah sampai tahap darurat? Malah ingin membayar zakat fitrah lagi. Sedangkan kita ada Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat yang akan membela nasib para ibu tunggal. Justeru bagi saya Dr. Mashitah tetap menyatakan dalam kes soalan Razin itu sebagai haram seorang ibu tunggal melacur tetapi apabila darurat ia dimaafkan.

Melacur: Jangan salah ertikan jawapan Dr. Mashitah

Begitu juga Dr. Mashitah telah memberi penekanan kepada perkataan “terpaksa” yang bermaksud kemungkinan seseorang wanita itu ditipu dan diperangkap lalu dilacurkan. Maka dalam hal ini wanita tersebut tidak bersalah kerana bukan atas kehendaknya sendiri, tetapi orang yang menjadi bapa ayam itulah yang terpaksa menanggung dosa wanita tersebut.

Kesimpulannya, saya berharap agar jawapan beliau tidak disalah ertikan oleh masyarakat kerana ia akan mengeruhkan keadaan sahaja. Maka bagi saya tidak wajar untuk masyarakat ingin memanjangkan kepada Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan. Yang penting kita jangan cepat melatah!. – LIDAH EMAS, Kuala Lumpur.

Lihat Rakaman CCTV dibawah.bagaimana si isteri memberi alasan darurat. Rakaman ini diprivatekan sebab amat memalukan..

Klikk Kotak dibawah masukkan passowrd 1234

Abdul Talhah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *