Najib Razak Tak Ikut Rentak Politik Mahathir

“Terlalu banyak kesilapan dia tapi sampai ke saat ini dia masih tak jawab.. .bila tanya tahu… jawab tak tahu bila tanya ingat…jawab tak ingat.Mungkin dah tua”

“Dia marah semua orang…marah Bugis lah… Bugis dah la pejuang…jangan suruh saya balik…saya pun tak suruh dia balik sebab saya tak mahu berada di tahap serendah itu seperti dia.”

Ini antara kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tanpa sebut nama Tun Dr Mahathir Mohamad tetapi jelas merujuk kepadanya dalam ucapan di Konvensyen Media Sosial UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra pada Sabtu.

Bab tidak tahu dan tidak ingat itu adalah merujuk kepada keterangan Dr Mahathir pada Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai kerugian berbillion Bank Negara dalam urusan tukaran wang asing dalam pentabirannya.

Manakala pasal Bugis ialah mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri itu ‘ Lanun Bugis’ di himpunan anjuran Pakatan Harapan di Petaling Jaya pada 14 Oktober lalu.

Najib menyentuh hal ini ketika menilai cara dan rentak Dr Mahathir yang berstatus bekas Perdana Menteri main politik kebelakangan ini adalah tidak bermoral.

Perdana Menteri menegaskan beliau akan jaga nama baik jawatan tidak akan terikut dengan permainan politik bekas pemimpin negara itu.

Sebagai Perdana Menteri, Najib berkata beliau perlu menjaga dan membawa politik bermoral, mempunyai tata susila dan bersopan santun.

Turut hadir Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, Pengerusi Biro Teknologi Maklumat (IT) UMNO Datuk Ahmad Maslan dan Bendahari Agung UMNO Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Najib yang juga Presiden UMNO berkata tidak ada salahnya jika berbeza pendapat namun jangan memburukkan peribadi seseorang kerana ia bukan cara politik Malaysia’.

“Kita tak pukul’ (kritik) cara kasar, sebab tu kita jangan ajar rakyat Malaysia politik sebegini kita ni pemimpin, orang tua, kena tunjuk teladan “,’katanya. – AgendaDaily