Subahanallah. Aku Pun Perasan Live Malam Tadi Tu. USTAZ IQBAL ZAIN Perjelaskan Nama Anak Siti

demikian nama diberi untuk anakanda tercinta kepada Dato Seri Khalid Mohd Jiwa dan isteri, Dato Seri Siti Nurhaliza. Saya ucapkan tahniah dan Mabruk diatas anugerah kelahiran cahaya mata yang amat bermakna bagi pasangan ini setelah penantian bertahun-tahun lamanya.

Tanpa pernah berputus asa, sejak sekian lama kedua mereka bersabar dengan terus memohon doa dan mencari para ulama untuk meminta mendoakan mereka dikurniakan anak. Akhirnya, doa mereka dikabulkan Allah berkat harapan yang tidak pernah luntur kepada janji-Nya, “Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Aku menjawabnya”.

Tahniah diatas penamaan anak dengan nama yang indah dan sangat baik maknanya. Setiap kali orang memanggilnya, ia menjadi doa untuknya. Moga anak ini menjadi anak yang solehah, penyejuk mata Rasulullah SAW dan membawa keberkatan melimpah ruah buat ayahanda bonda serta keluarganya.

Penjelasan gambar: Saya sedang melakukan “tahnik”, ia merupakan sunnah Rasulullah SAW iaitu memasukkan kurma yang dikunyah atau sesuatu yang manis kedalam mulut bayi dengan niat supaya anak ini tumbuh membesar dengan akhlak dan peribadi yang manis.

MEMAHAMI MAKNA “AFIAH”

Kita sentiasa mendengar perkataan sihat wal afiah. Namun adakah kita mengerti bahawa perkataan afiah mempunyai makna yang luas dan mencakupi banyak perkara.

Pada suatu hari, Sayyidina Al-Abbas (R.A.) bapa saudara Nabi (ﷺ) datang kepada Nabi (ﷺ) dan berkata: “Ya Rasulullah, ajarkanlah doa,” katanya.

Nabi (ﷺ) berkata: “Wahai bapa saudara saya, bacalah :
أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَة

Allahumma inni asaluka al-‘afiyah
(Ya Allah, aku meminta kepada kamu ‘afiyah).

Sekarang apa yang ‘Afiyah?

‘Afiyah bermaksud :
“Untuk menyelamatkan aku daripada sebarang kesusahan yang menimpa.”

Untuk menjadi sihat,kita berada dalam ‘afiyah

Korang tengok Rakaman Live kat bawah ni. Memang Korang akan perasan. Klik Gambar kotak di bawah dan masukkan password ( 1234 )

Abdul Talhah